Tuky
sacharidy
tuky
bílkoviny
enzymy
hormony
vitamíny
alkaloidy
nukleové kyseliny
úvodní stránka

Tuky jsou estery glycerolu a vyšších karboxylových kyselin (kyseliny palmitová, stearová a olejová = s větším počtem uhlíků v molekule).

Tuky chrání organismy před ztrátou tělesné teploty, jsou ochranou pro vnitřní orgány a důležitou složkou potravy. Při trávení je tuk rozkládán na glycerol a příslušné karboxylové kyseliny.Tyto látky organismus využívá buď jako zdroj energie nebo z nich vytváří svůj vlastní tuk jako zásobní látku. U rostlin se tuky vyskytují v podkožních tkáních. Tuky se rozdělují na pevné ( lůj, máslo, sádlo) a kapalné (slunečnicový, olivový a jiné oleje, rybí tuk). Častěji je rozdělujeme podle původu na rostlinné a živočišné:

Rostlinné tuky

Rostlinné tuky mohou být pevné (kokosový, palmový), mazlavé (kakaové máslo), tekuté (oleje). Získávají se lisováním nebo vyluhováním semen a plodů olejnatých rostlin. Získaný produkt se dále rafinuje. Mezi nejznámnější rostlinné tuky patří olej olivový, podzemnicový, řepkový, sójový, slunečnicový, konopný, lněný, ricínový a kokosový tuk.

Živočišné tuky

Živočišné tuky jsou kapalné (studenokrevní - např. ryby) nebo tuhé až mazlavé (teplokrevní - např. skot). Lidský tuk je téměř kapalný.Připravují se škvařením, lisováním nebo vytavováním živočišných tkání bohatých na tuky. Řadí se k nim především vepřové sádlo, hovězí lůj, rybí a kostní tuk.

Z kapalných olejů se vyrábí pevné tuky (ztužené pokrmové tuky - margaríny), které jsou odolné proti žluknutí. Z živočišných tuků (lojů) se vyrábějí mýdla (reakcí s hydroxidem sodným nebo draselným). Mýdla jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin.