Oligosacharidy

Oligosacharidy mají své molekuly složeny ze dvou až deseti monosacharidů. Nejvýznamnější jsou disacharidy, jejiž molekuly jsou tvořeny dvěma stejnými či různými molekulami monosacharidů.

SACHAROSA (řepný cukr)

Bílá krystalická, ve vodě dobře rozpustná látka, výrazně sladké chuti. Skládá se z glukosy a fruktosy. Používá se jako běžné sladidlo v potravinářství, po silném zahřátí přechází v karamel, který se používá jako potravinářské barvivo. Je obsažen v kořenech cukrové řepy, ve stéblech cukrové třtiny, ve sladkém ovoci a v dalších rostlinných šťávách.

MALTOSA (sladový cukr)

Bílá krystalická látka sladké chuti, dobře rozpustná ve vodě. Skládá se z atomů glukosy. Vzniká rozkladem škrobu nebo glykogenu. Je obsažena ve sladu.

 

LAKTOSA (mléčný cukr)

Je obsažena v mléku savců a štěpí se na galaktosu a glukosu.