Enzymy
sacharidy
tuky
bílkoviny
enzymy
hormony
vitamíny
alkaloidy
nukleové kyseliny
úvodní stránka
 

Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které urychlují metabolické reakce - biokatalyzátory.

Enzymy jsou v těle přítomny pouze v nepatrném množství, ale ovlivňují většinu probíhajících reakcí. Důležité jsou zejména při přeměnách sacharidů, tuků a bílkovin (jejich rozkladu i vzniku). Umožňují vždy pouze určitý typ reakce a vyžadují optimální teplotu (obvykle do 37°C). Některé enzymy obsahují také nebílkovinou složku, která většinou pochází z vitamínů.

Na působení enzymů jsou závislé průmyslové výroby, které využívají činnost živých organismů. Patří k nim výroba piva, vína, kyseliny octové, penicilinu a v poslední době také výroba pracích prostředků s označením BIO.

Některé enzymy

Enzym

Výskyt

Funkce

pepsin

žaludeční šťáva

štěpení bílkovin

trypsin

slinivka břišní

štěpení bílkovin

amylasa

sliny a tenké střevo

štěpení polysacharidů

liposa

tenké střevo

štěpení tuků

 

amylasa